LA är inte direkt känt för sina bagerier... och något jag verkligen saknar från Sverige är allt gott bröd, och i synnerhet de goda rågbröden. Då får man baka själv. Och det här är nog mitt favoritbakbröd. Och upptäckte igår att det i princip kunde ligga och jäsa hur länge som helst utan att bli förstört... (4 timmar istället för i receptet skrivna 45 minuter.)
3 stycken limpor grovt bröd
Steg 1
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 2 msk anis
- 2 dl rågkross
- 2 dl nakenhavre
- 1 1/2 dl linfrö
- 2 dl solroskärnor
- 1 1/2 msk salt
- 6 dl kokande vatten
Steg 2
- 50 g jäst
- 5 dl vatten, 37 grader
- 1 1/2 dl mörk sirap
- 1 dl lingonsylt
- 2 dl pumpakärnor
- 10 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl special
- 2 dl hasselnötter och torkade aprikoser
- Stöt fänkål och anis i en mortel och blanda ihop alla ingredienser till en deg.
- Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör till jästen lösts upp.
- Tillsätt resten av vattnet, sirap, lingonsylt och degen från steg 1.
- Blanda ner pumpakärnor, mjöl hasselnötter och torkade aprikoser. Kör degen i maskin i 10 minuter. Det blir en kladdig deg.
- Täck över och låt jäsa i 45 minuter.
- Smörj tre avlånga formar och mjöla dem med rågmjöl. Klicka ut degen i formarna, strö solroskärnor på toppen och täck med handduk. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in en ugnsform på botten av ugnen.
- Ställ in formarna längst ner i ugnen. Häll en kopp vatten i ugnsformen på botten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader. Grädda i cirka 90 minuter. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper över bröden efter cirka 1 timme så att de inte bränns på ytan.
- Ta ut bröden och svep in dem i handdukar. Låt vila till nästa dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar