fredag 27 september 2013

DIY

LA är inte direkt känt för sina bagerier... och något jag verkligen saknar från Sverige är allt gott bröd, och i synnerhet de goda rågbröden. Då får man baka själv. Och det här är nog mitt favoritbakbröd. Och upptäckte igår att det i princip kunde ligga och jäsa hur länge som helst utan att bli förstört... (4 timmar istället för i receptet skrivna 45 minuter.)

3 stycken limpor grovt bröd
Steg 1
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 2 msk anis
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl nakenhavre
  • 1 1/2 dl linfrö
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 1/2 msk salt
  • 6 dl kokande vatten
Steg 2
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 10 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 dl hasselnötter och torkade aprikoser  
  1. Stöt fänkål och anis i en mortel och blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  3. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör till jästen lösts upp.
  4. Tillsätt resten av vattnet, sirap, lingonsylt och degen från steg 1.
  5. Blanda ner pumpakärnor, mjöl hasselnötter och torkade aprikoser. Kör degen i maskin i 10 minuter. Det blir en kladdig deg.
  6. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.
  7. Smörj tre avlånga formar och mjöla dem med rågmjöl. Klicka ut degen i formarna, strö solroskärnor på toppen och täck med handduk. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Ställ in en ugnsform på botten av ugnen.
  9. Ställ in formarna längst ner i ugnen. Häll en kopp vatten i ugnsformen på botten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader. Grädda i cirka 90 minuter. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper över bröden efter cirka 1 timme så att de inte bränns på ytan.
  10. Ta ut bröden och svep in dem i handdukar. Låt vila till nästa dag.

Inga kommentarer: