lördag 20 april 2013

Min pappa

För lite mer än två månader sen blev min pappa liggande i vad som verkar vara ett komplicerat diskbråck. Efter tre veckor i sängläge hemma hos oss här i LA skickade försäkringsbolaget en läkare från Danmark för att hämta pappa på bår och ta honom på bår över Atlanten och vidare till Sverige. Sen vidare med sjuktransport från Arlanda till Eskilstuna Sjukhus som han tillhör. Ett självklart slut på denna resa borde i mina ögon varit en operation - eller en tydlig handlingsplan för hur han ska få sitt normala liv tillbaka. Eller? 
Istället hamnade han i en korridor, sen i ett förråd, och sen skjutsades han vidare till Nyköpings lasarett.

Nu i efterhand önskar jag innerligt att vi bett om att han skulle fått en operation eller behandling här i USA. Och det verkar hans senaste läkarkontakt också tyckt "Varför tog ni inte behandling i USA?", undrade hon. Och med facit i hand så är det väl så. 
Vill man ha läkarhjälp i Sverige får man chansa, med sitt eget liv som risk. Som död får man i alla fall hjälp. Jag är så otroligt frustrerad, arg, orolig och trött på den svenska så kallade vårdapparaten. 

Med lilla älskade Loves liv och kamp i minnet vet vi i vår familj att inte ens en liten 8-åring är prioriterad i den svenska vården. 
Hur mycket prioritet ska man då få som pensionär? 
Den 18e februari hos oss i LA. Sista dagen ute. Sedan dess har han legat inne i en säng. Vändorna med pappas rygg började för många år sedan. Men det har de sista åren eskalerat och han har blivit liggande i längre och tätare perioder. Minst en eller ett par gånger om året har han haft sån smärta att han hämtats med ambulans. Då körs han till Eskilstuna sjukhus som han tillhör. Där läggs han i en korridor eller i ett förråd som nu senast. Tills ronden kommer. Olika akutläkare tittar på honom och ingen tar ansvar för någon ytterligare behandling. Sen skickas han vidare till Nyköpings lasarett som i princip bara är ett "vårdhem". Där får han ligga fullproppad med morfin och dylikt tills de ser att han kan gå på toaletten någon gång i veckan. Då skickas han hem. Gång på gång. Detta är rutin. "Du ska börja med sjukgymnastik", säger dom. Det är vårdplanen. Hur ska han kunna det när han inte ens kan gå på toaletten???

I höstas sa de att han kunde få en operation, nu efter att han åkt på bår över Atlanten sa de att en operation inte var möjligt. Två helt olika besked från samma sjukhus? 
Hemma får mamma, eller pappas syster, agera dygnet runt-sjuksköterska med ALLT vad det innebär. Pappa är på så mycket smärtstillande så att han som tur är kanske inte riktigt känner av tidsbegreppen. Men han börjar få mer och mer ont på andra ställen i kroppen. Troligtvis en följd av allt liggande.

I Sverige kan människor ligga och tyna bort utan att någon tar ansvar - detta trots att man varit en trogen skattebetalare hela sitt liv. Detta får INTE hända med min pappa. Det kan vi inte acceptera.

Det är otroligt sorgligt och jobbigt att följa denna process. Och jag oroar mig från morgon till kväll. Och jag är så vansinnigt förbannad på den svenska sjukhusvården. Det är fan i mig en skandal hur människor får behandlas. 

Vem ska ta ansvar för min pappa? Vem ska ge honom en vårdplan som fungerar? Vem ska följa upp? Vem ska JAG kontakta och göra skyldig för detta?
Det är såhär vi vill att våra barn ska minnas sin morfar! Här soffbus och mys med Love, Harry och Måns.
Eller såhär. Mätt efter bullfika i Vaxholm.
Eller med sågen i högsta hugg i något pågående projekt ute hos oss på ön.
Eller bara som sin egen JR ute på landet.
Vem ska hjälpa min pappa? Vad kan JAG göra? Någon som vet?


14 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Tycker så synd om din pappa! Tyvärr tror jag att man får bäst vård då man "kan" vård själv, att man är på plats och tjatar, ringer osv. När mamma fick en stroke för snart två år sen fick hon bra och snabb behanding, kanske delvis för att min syster var där och tjatade (hon är undersköterska i Norge)... Lycka till!!!

Mrs Clapper sa...

Hej!

Okej 1: Fy fan vad förbannad man blir! Mycket i svenska vården är bra och vi ligger långt fram med forskning, men herregud vi måste ju kunna ta hand om människor!!

2. Man har alltid, alltid rätt till en second opinion av en specialist, och inte "bara" av akutläkare. Antagligen säger de olika om operationen då de nog avväger riskerna och fördelarna olika, tex risken för förlamning. Därför är det extremt viktigt att han får en bedömning av en ortoped med bra renommé.

Och om de anhöriga vill så har de all rätt till att få kommunal hjälp i hemmet eftersom han inte klarar sig själv, och även hemsjukvård. Då är det lättast att ringa till kommunen och be att få tala med biståndshandläggaren.
Har han fått träffa en sjukgymnast i hemmet? Kommunen är skyldiga att bistå med detta om man inte kan ta sig till vårdcentral/mottagning själv. Denne kan ju också i sin tur intyga vidare att det helt enkelt inte går att göra sjukgymnastik...

Om ni inte ringer utan mailar, så se till att ställa in "läskvitto" på allt så ni har datum när ni vet att de tagit del av det. Vårdgarantin säger att om det inte är akut, (vilket ju verkar vara helt sjukt hur det bedöms...) så har man rätt att träffa specialist inom 3 månader.

Jag skulle säga kräv ALLT ni har rätt till, och dokumentera allt. Det kommer öka era chanser att de tar tag i det snabbare...


Usch vad jag är arg nu. Hoppas ni får hjälp!

Karin S sa...

Verkar ju helt sjukt! Stackars din pappa och din familj! Har inga tips tyvärr men tänker på er och hoppas att något händer snart!

Kram

Kakan75 sa...

Spine center i Upplandsväsby,Stockholm ska vara det absolut bästa vid diskbråck. Fruktansvärt att behöva lida så. Kontakta dom!

Anonym sa...

Du kan vända dig till Patientnämnden, de hjälper till med att svara på just såna här frågor.
http://www.patientnamndenstockholm.se/

Carina sa...

Stackars din pappa! Jag har en äldre anhörig som inte får adekvat vård. Man blir vansinnig!!! Man måste vara stark och helst frisk för att ta sig fram i sjukvården. Sjuuukt! Allt handlar om ekonomi. Vårdpersonal mår dåligt.
Jag förstår din ilska och förtvivlan.
Ser att du fått bra råd av några läsare. Hoppas det kan hjälpa din pappa.

amanda sa...

kontakta ryggkirurgiska kliniken i strängnäs. min far går igenom samma helvete och opererades för disckbråk förra sommaren, det blev ej bra men läkarna sa 9 mån efter op att de ej kunde göra mer och att han skulle vända sig till vårdcentralen efter mer smärtstillande. då ringde vi på eget bevåg då det ej krävs remiss till strängnäs. pappa fick tid direkt och är uppsatt på op-listan så snart det står klart vem som ska betla, krävs en remiss för att det ska vara kostnadsfritt. vi har möte med enhetschefen på vårt hemsjukhus nu i april där det ska redas ut. tyvärr är det enda som gäller att kriga.

Anonym sa...

Hej,

Hittade hit idag av en slump och tänkte ge dig tips hur det ser ut idag vid behandling av ryggsmärta.
jobbar som sjukgymnast på vårdcentral och träffar många patienter med konstaterade diskbråck eller där jag misstänker diskbråck.

Finns inga exakta rutiner i Sverige som följs så det beror på vem man råkar träffa inom vårdapparaten, när man har diskbråck vilket gör att många hamnar mellen stolarna. MEN rutinerna ska se ut som följande för korrekt omhändertagande av diskbråckspatienter (eller andra fall av rygggsmärtor och neurologsika bortfall i benen);
Vägen jag behöver gå som sjg; Jag ber doktorn på vårdcentralen om en remiss till ortopeden som skriver en remiss till magnetröntgen. MR behövs för att kunna bedöma om diskarna buktar, neurolgisk påverkan och ev diskbråck.

Naturalförlopp vid läkning på diskbråck är 3-6 månader. Om pat ej blir återställd under den tiden ska pat bedömas av ryggspecialist på ortopeden. Vid mindre orter kanske inte ryggspecialist finna på plats och då konsulterar ortoped lämplig ryggspecialist eller kanske ryggspecialist kommer till sjukhuset en gång per månad.

Vid ryggsmärta med neurologisk påverkan kan det ibland vara indicerat med ryggop för att staga upp kotorna eller op diskbråcket om nucleus kärnan trycker på nerven.

Detta ska ryggortoped bedöma. Om det bedöms att inget kan opereras så är det viktigt att pat träffar en duktig sjg som hjälper pat att träna upp rygg och magmuskler. Oftast har musklerna transversus abdominis och multifiderna atrofierat och det är av yttersta vikt att träna upp de musklerna tillsammans med de andra klassiska core-musklerna. Om transversus inte tränas upp ser man kopplingar till kronisk smärta eftersom de musklerna stabiliserar upp kotpelaren.

Även smärtlindring med akup, bassängträning och stavgång kan man komplettera med. Räkna med 6 månader regelbunden stabilitetsträning efter ev ryggop eller om ryggop ej ska göras, utförs samma rehabiliteringsträning i syfte att musklerna ska staga upp kotorna och diskarna.

Spinecenter är bra och har ovanstående samlad kompetens. Kan säkert finnas andra ställe också.

Genom att träffa duktig ortoped och sjukgymnast inom rygg görs kompetenta bedömingar och åtgärder och prognos är i många fall god även om besvären varit långvariga.

Hoppas det hjälper!

Mvh/ Ida

Anonym sa...

Läs på om vårdgarantin (finns att hitta på nätet), så du vet vilka missar din pappas sjukhus gjort. Då kan du Lex-anmäla, tyvärr det enda som tar skruv. Han skulle fått en ortopedbedömning istället för att skickas hem! Som ngn annan nämnt, så har man rätt till en second opinion, finns i lagen. Vården i Sverige nuförtiden är tyvärr mycket förvaring...

Karin sa...

Tack snälla ni för alla tips och råd! Väldigt skönt att få ta del av andras erfarenheter och råd.
I veckan får vi se vart det leder.
Tack!
Karin

Eva sa...

5101Kan rekommendera att kontakta kiropraktor Don Coil i Näsby Park, Täby om han har möjlighet att ta sig dit, tel 08-756 16 03.
Lycka till och tack för din mysiga blogg!

Anonym sa...

Hej! Du har ju fått jättebra råd redan, men jag vill bara säga att Spine Center i Sthlm har jag också mycket bra erfarenheter av efter ett diskbråck. Om din pappa får göra en MR kan man komma dit och få en helhetsbedömning och förslag på åtgärder. De har en viss väntetid så ring gärna dit och fråga om de har någon återbudstid efter att ev remiss har skickats. (Läs på deras hemsida om man alltid behöver remiss, eller om man kan söka direkt. Jag minns inte hur det var riktigt.)

Och tålamod är väldigt bra att ha efter ett diskbråck. Det tar lång tid att bli frisk men det blir bättre om din pappa får rätt hjälp.

Lycka till!

Anonym sa...

http://www.spinecenter.se

Anonym sa...

Hej,
Spine Center har all kompetens och utför även operationer.

Åsa